5 Tekenen dat het tijd is om de hefkettingen te vervangen
Wat is het meest waardevolle en belangrijkste onderdeel van een heftruck? Het antwoord is zonder twijfel de hefkettingen. Ze ondersteunen de hele last tijdens het heffen en hebben dus een directe impact op de veiligheid.
Zonder kettingen is het onmogelijk om ook maar iets te heffen. Minstens zo belangrijk: met versleten kettingen is het heffen minder productief en zelfs schadelijk (slijtage van de vorken) en gevaarlijker - de risico's zijn extreem hoog.
Maar hoe onderhoudt u uw hefkettingen en hoe weet u wanneer u ze moet vervangen? Wat zijn de klassieke tekenen van slijtage?
Met een paar eenvoudige tips herkent u tekenen van slijtage aan uw hefkettingen. Bij algemene slijtage worden de kettingen langer en slapper. Dit heeft direct invloed op uw werk.
Hoe weet u of het tijd is om de kettingen te onderhouden of te vervangen?
- De ketting maakt lawaai tijdens het werk (u hoort klappende geluiden als de mast beweegt, wat betekent dat de pennen vast komen te zitten).
- De ketting is aan één kant slapper (dit betekent dat de afstelling niet goed is en dat de kettingspanning moet worden uitgebalanceerd).
- De ketting vertoont roestsporen.
- De vorken slepen over de grond.
- De ketting vertoont meer dan 2% rek.
Om te weten te komen of de ketting 2% of meer rek vertoont, gebruikt u gewoon een kettingslijtage-indicator. Deze meet de procentuele rek van de ketting. Volg de instructies van de fabrikant en bepaal of uw ketting toe is aan vervanging. Eventuele actie is afhankelijk van de meting:
- < 2% - de ketting is nog in goede staat en hoeft niet te worden vervangen.
- > 2% - dit is een waarschuwingssignaal. Als deze waarde wordt gemeten tijdens een grondig onderzoek, neem dan op in het rapport dat de ketting moet worden vervangen en maak een afspraak met uw servicemonteur.
- > 3% - dit is een intolerantiedrempel. Vervanging is absoluut noodzakelijk om zonder risico te kunnen blijven werken.
Opmerking: smallegangen trucks een intolerantiedrempel van 2% of een tijdslimiet voor vervanging.
Deze meting moet worden uitgevoerd door uw erkende servicemonteur bij elke grondige inspectie die wordt uitgevoerd (bijv. om de 6 maanden).
Welke factoren versnellen de kettingslijtage?
Als een ketting normaal slijt, kan het nodig zijn deze te vervangen als gevolg van bepaalde fouten of externe factoren die de slijtage versnellen. Hieronder sommen we de meest voorkomende oorzaken van voortijdige slijtage op. Ga na of een of meer van deze factoren op uw inzet van toepassing zijn, om te weten te komen of u vaker onderhoud moet plegen.
1. Kettingen schoonmaken met ongeschikte reinigingsmiddelen
Als u uw hefkettingen zelf onderhoudt, gebruik dan altijd het door de fabrikant voorgeschreven vet of smeermiddel. Neem contact op met de fabrikant om na te gaan welk product wordt aanbevolen. Sommige reinigingsmiddelen zijn schurend en kunnen de kettingen aantasten.
2. Intensief gebruik
Hoe zwaarder de lasten en hoe hoger de frequentie waarmee ze worden geheven, hoe sneller de kettingen langer worden. Plan bij intensief gebruik daarom vaker een afspraak in met een gespecialiseerde servicemonteur.
3. De werkomgeving
Bepaalde omgevingen kunnen voortijdige kettingslijtage veroorzaken:
- Zoute omgevingen (zoutaantasting)
- Warme en vochtige omgevingen (kettingen ontvetten sneller)
- Zure omgevingen (bijv. batterijproductie, waar regelmatig zure dampen vrijkomen)
- Levensmiddelenomgevingen (wanneer heftrucks zeer regelmatig met een hogedrukreiniger worden gereinigd, zullen de kettingen sneller ontvetten).
In deze omgevingen is het verstandig om de frequentie van controles en kettingsmering te verhogen.
4. Schokken
Als de kettingen tegen obstakels stoten, kan hun levensduur aanzienlijk worden verkort, afhankelijk van de frequentie en de hevigheid van de schokken.
Hoe onderhoud je hefkettingen in 3 eenvoudige stappen...
Wilt u uw hefkettingen onderhouden en de levensduur ervan verlengen, dan zijn dit onze drie tips:
- Reinig en ontvet de kettingen met stoom of een oplosmiddel en vermijd detergenten die corrosie veroorzaken.
- Droog de ketting met perslucht.
- Smeer de ketting met het juiste type vet (geadviseerd door de fabrikant)
Net als bij motoroliën, bestaan er speciale smeermiddelen voor koel- en vriesomgevingen. Neem contact met uw fabrikant of raadpleeg de gebruikers- en onderhoudshandleiding van uw truck om te weten welk smeermiddel het meest geschikt is.
Hoe vaak moet u hefkettingen onderhouden?
Kettingen moeten bij elke grondige inspectie worden gecontroleerd. Is dit niet het geval, dan is het raadzaam ze om de 1.000 uur te laten controleren en smeren.
Kunt u uw eigen hefkettingen repareren/onderhouden?
Het is mogelijk, maar het is niet raadzaam en kan zelfs gevaarlijk zijn. Bepaalde onderdelen moeten namelijk worden vastgezet. Denk dan aan mastdelen, zoals slede, die zeer zwaar is om te tillen. Zelfs als alle noodzakelijke onderdelen zijn geborgd en de ketting bereikbaar is, is het belangrijk er rekening mee te houden dat de ketting aan beide zijden is bevestigd. Als u de ketting aan één kant losmaakt, kan deze dus met geweld van de andere kant glijden. Uiteraard is het risico dan zeer groot.
Afgezien van de menselijke risico's is het mogelijk dat – als de ketting niet goed wordt onderhouden – de ketting wordt beschadigd. Bijvoorbeeld als deze niet met de juiste producten wordt gereinigd, of na het reinigen niet goed wordt gedroogd of gesmeerd, waardoor de ketting breekbaar kan worden.
Tot slot is het onderhoudswerk zeer smerig, zowel voor de persoon die het uitvoert als voor de omgeving. Om ongemakken te voorkomen, kunt u contact opnemen met uw professionele heftruck serviceteam en hen vragen u te ondersteunen. Wij adviseren u graag en komen bij u langs wanneer het u uitkomt om het onderhoud aan uw kettingen uit te voeren.
Reacties
Geen Reacties
Abonneer u op onze blog!
Zodra een nieuw artikel wordt gepubliceerd, zullen wij u op de hoogte brengen! U kunt zich op elk moment uitschrijven.
Laat een reactie achter