Autonome Mobiele Robot biedt helpende hand

Adapter palet boxes

Mede door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt neemt de belangstelling voor geautomatiseerd mobiel intern transport toe. Oplossingen worden steeds slimmer, betaalbaarder en flexibeler. Niet voor niets geniet de Autonome Mobiele Robot, kort AMR, grote populariteit. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Logistiek is dynamiek. En die dynamiek stelt ondernemers steeds vaker voor uitdagingen: veranderende markten, groeiende e-commerce, het gebrek aan arbeidskrachten - hoe kun je de operatie dan nog draaiende houden? Steeds vaker wordt het antwoord gezocht in automatisering en robotisering. De Autonome Mobiele Robot (AMR) blijkt in veel gevallen uitkomst te bieden.


Wat is eigenlijk een Autonome Mobiele Robot?

Een AMR is een compacte, snelle, computergestuurde, mobiele ladingdrager die op ‘natuurlijke’ wijze navigeert. Met slimme technologieën, zoals SLAM (Simultaneous Localization And Mapping) en camera’s, vergelijkt de robot continu de actuele omgeving met de virtuele omgeving die in de boordcomputer is geladen. Een AMR functioneert geheel zelfstandig en is in staat om zich aan te passen aan zijn omgeving.

Welke taken kan een AMR overnemen?

Autonome mobiele robots worden al in verschillende industrieën gebruikt, bijvoorbeeld voor de onderdelenvoorziening in productieomgevingen, in de logistiek, bij orderfulfilment processen en in de e-commerce. De inzetmogelijkheden lijken eindeloos. Vaak hebben de werkzaamheden een repeterend karakter, zijn ze ergonomisch onverantwoord of simpelweg onveilig om (lang) door mensen te worden uitgevoerd.

Hoe ziet dit er in de praktijk uit?

De AMR’s verzorgen horizontaal transport - volgens het zogeheten ‘underload’-principe. Hierbij rijdt de robot onder een ladingdrager, die vervolgens wordt opgetild en naar de plaats van bestemming wordt getransporteerd en daar wordt neergezet. Er zijn verschillende ladingdragers mogelijk en de capaciteit loopt op tot wel 1.500 kg. Ook kunnen lasten rechtstreeks op het voertuig worden getransporteerd en kunnen de AMR’s flexibel worden gekoppeld aan diverse op- en overslagstations.

Welke voordelen biedt zo’n AMR dan?

De voordelen zijn legio. Met mobiele robots kan het magazijn of de productieomgeving optimaal worden benut. Onnodige, inefficiënte loopmeters en fouten worden gereduceerd, terwijl tegelijkertijd een hoge productiviteit mogelijk is. Bovendien is het concept schaalbaar en flexibel. De benodigde infrastructuur is minimaal en eventuele aanpassingen zijn snel en eenvoudig gerealiseerd. De intelligente robots vinden ook probleemloos hun weg in werkomgevingen waar veel mensen werken. Extra beveiliging is niet nodig om een veilige werkvloer te garanderen. Verder zijn de exploitatie- en onderhoudskosten relatief laag.

En wat betekent dit voor de medewerkers?

Juist omdat de AMR vaak repetitieve taken uitvoert, wordt het werk voor de medewerkers afwisselender en aangenamer. Ook minder ergonomische, of onveilige taken neemt de robot probleemloos uit handen. Medewerkers kunnen zich hierdoor toeleggen op die taken, die echt het verschil maken. Dat maakt de AMR in meerdere opzichten tot de ideale collega op de werkvloer.


Hieronder een impressie over de werking van een AMR:


Laat een reactie achter

Reacties

Geen Reacties

Abonneer u op onze blog!

Zodra een nieuw artikel wordt gepubliceerd, zullen wij u op de hoogte brengen! U kunt zich op elk moment uitschrijven.

Informatie over gegevensbescherming
This site is protected by FriendlyCaptcha and the Friendly Captcha Privacy Policy applies.