24.04.2024

Digital twins voor het magazijn van de toekomst

STILL vertaalt ARIBIC onderzoeksresultaten naar de praktijk

Hamburg, april 2024 - Realtime 3D-kaarten vormen de basis voor de intralogistiek van de toekomst. Het onlangs afgeronde onderzoeksproject ARIBIC (Artificial Intelligence-Based Indoor Cartography) verzamelde en gebruikte automatisch gegevens voor een live digital twin van een magazijn. De resultaten van het project worden nu door STILL vertaald in marktrijpe producten.

Waar in het magazijn staat de pallet die ik zoek? Hoeveel opslagplaatsen zijn er nog beschikbaar? Dit soort vragen komen dagelijks voor in de logistieke praktijk, zeker als handmatige handelingen data in het warehouse management systeem verstoren. Echte transparantie is alleen mogelijk met digitale kaarten die de locaties van objecten en gebieden registreren en visualiseren met behulp van een digital twin - in realtime. Vanuit economisch oogpunt is de oplossing extra interessant als de benodigde gegevens automatisch en min of meer ‘terloops’ worden verzameld. Het ARIBIC onderzoeksproject, dat nu is afgerond, onderzocht hoe zo'n geautomatiseerd status- en dataverzamelingsproces kan worden geïmplementeerd.

Dennis Schüthe, projectmanager bij STILL, kent de oplossing: “We hebben de benodigde data voor de digital twin verzameld via een sensoropstelling in industriële trucks en zo de sensoren die in de toekomst worden geïntegreerd ‘gesimuleerd’. De gegevens worden vervolgens gecombineerd tot een digitale weergave van de omgeving, overgebracht naar de cloud en verrijkt met semantische informatie. Zo kan de voorraad worden vergeleken met het warehouse management systeem en worden afwijkingen automatisch geïdentificeerd. De verrijkte kaart biedt live informatie over het magazijn, omdat de industriële trucks voortdurend in beweging zijn en de kaart in realtime bijwerken. Er ontstaat dus een ‘levende’ digital 3D twin, die de werkdruk verlaagt en de datakwaliteit aanzienlijk verbetert.”

Integrale optimalisatie van magazijnprocessen

Voor bedrijven vormt de realtime weergave van hun magazijn een belangrijke sleutel tot het optimaliseren van magazijnprocessen. “Naast een transparante lokalisatie van bestuurderloze en manuele transportsystemen is optimalisatie van routes en magazijnstructuren een belangrijke toegevoegde waarde van een digital twin. Er zijn ook mogelijkheden voor realtime voorraadtelling en geautomatiseerde goederenbestellingen dankzij een koppeling met het ERP systeem. Daarnaast wordt de veiligheid in het magazijn sterk verbeterd door de mogelijkheid om gebrekkige infrastructuur of geblokkeerde nooduitgangen te identificeren in de 3D-kaart”, vervolgt Schüthe. Met de bevindingen en tastbare resultaten heeft het ARIBIC-project een waardevolle basis gelegd voor veelzijdige digitale toepassingen op het gebied van intralogistiek en magazijnoptimalisatie.

Naar verwachting worden de projectresultaten in de komende twee jaar ontwikkeld tot specifieke toepassingen en geïntegreerd in commerciële producten. Volgend jaar al zal STILL beginnen met het implementeren van de onderzoeksresultaten in praktische producten, te beginnen met proof-of-concept-installaties in echte omgevingen.

Het ARIBIC project

Het ARIBIC-project liep van maart 2021 tot eind 2023. Bij het project waren naast projectleider STILL ook het Karlsruhe Institute of Technology (KIT), de Universiteit van Toronto - met het STARS-laboratorium - en de Canadese sensorfabrikant LeddarTech betrokken. Het project werd gefinancierd door het Duitse Ministerie van Economische Zaken en Technologie (BMWi) en het Industrial Research Assistance Programme van de Canadese National Research Council (NRC IRAP). STILL leverde een bijdrage met zijn OPX iGo neo - een autonome orderverzamelaar die reeds ruim voorzien is van sensoren en cameratechnologie.

Bezoekers van de Hannover Messe van dit jaar komen tot 26 april meer te weten over het project op de Google Cloud-stand (hal 16, stand A10) en de CampusOS-stand (hal 15, stand H13).