STILL stimuleert energietransitie
Eerste productielijn brandstofcelsystemen geopend in faciliteit Hamburg
Hendrik-Ido-Ambacht, november 2023 – Sinds deze maand rollen de eerste in Hamburg geproduceerde STILL brandstofcelsystemen van de productielijn. Met een feestelijke ceremonie opende STILL de eerste productielijn voor 24-volt brandstofcelsystemen. Hiermee is de intralogistiek specialist de eerste OEM-fabrikant in Europa die een eigen brandstofcelsysteem aanbiedt - een baanbrekende stap voor de intralogistieke industrie.
De nieuwe productielijn is ingericht voor massaproductie van hoogwaardige brandstofcelsystemen voor magazijntrucks. Van individuele componenten in het mechatronisch centrum tot de productie van de fuel cell systemen in de productielijn en de laatste kwaliteitscontrole in een speciaal ontworpen testopstelling – STILL neemt het volledige proces in eigen hand. Extra aandacht wordt besteed aan het complexe testproces, omdat dit garandeert dat de systemen goed functioneren, bestand zijn tegen de hoogste druk en dat er geen gassen kunnen ontsnappen.
STILL is al jarenlang betrokken bij verschillende projecten en initiatieven voor de uitbreiding van waterstoftechnologie en heeft uitgebreide ervaring en expertise opgedaan in de productie en het gebruik van brandstofcelsystemen. Met de lancering van een eigen productielijn kan de intralogistieke specialist nu de eerste 24 Volt magazijntrucks af fabriek aanbieden als fuel cell-versies. Daarmee is STILL tot nu toe de enige fabrikant in de intralogistiek die een eigen brandstofcelsystemen produceert en als optie in haar trucks integreert.
“Als intralogistiek pionier zien wij het als onze verantwoordelijkheid om de energietransitie te blijven stimuleren. De uitbreiding van groene waterstoftechnologie als emissievrij en grondstofbesparend aandrijfsysteem speelt hierbij een doorslaggevende rol”, stelt Florian Heydenreich, Executive Vice President Sales & Service STILL EMEA. “Met deze nieuwe productielijn zetten we een grote stap voorwaarts en maken we het gebruik van brandstofcelsystemen mogelijk en haalbaar voor onze klanten.”
Het brandstofcelsysteem is binnen de onderneming ontwikkeld en gefinancierd met een totaalbedrag van 1.914.687 euro als onderdeel van een Duits innovatieprogramma voor waterstof- en brandstofceltechnologie.
Totaalintegratie:
STILL werkt samen met infrastructuurpartners
Om er zeker van te zijn dat het gebruik van industriële trucks op waterstof echt haalbaar is voor klanten en dat zij uitgebreid advies krijgen over brandstofceltechnologie, werkt STILL samen met verschillende experts op het gebied van waterstofprojecten, waaronder Hydrogentle. Het ingenieursbureau uit Hamburg is gespecialiseerd in de planning, het ontwerp en de implementatie van groene waterstofprojecten. STILL-klanten krijgen zo alles uit één hand - van hoogwaardige industriële trucks inclusief brandstofcelsystemen tot advies, planning, service en de complete waterstofinfrastructuur.
Om ook de brandstofceltechnologie ook voor klanten met een kleine vloot aantrekkelijk te maken, biedt STILL vanaf het eerste kwartaal van 2024 een mobiel waterstoftankstation aan als huuroplossing voor het tanken van waterstof- en brandstofcelvoertuigen. Op die manier kunnen klanten de brandstofceltechnologie voor ongeveer vier weken zonder beperkingen en in reële gebruikssituaties testen.
Uitbreiding van portfolio en productiecapaciteiten
STILL blijft ook investeren in de uitbreiding van de waterstoftechnologie in de intralogistiek. Zo werkt de onderneming nu al aan de ontwikkeling van een 48 Volt brandstofcelsysteem, dat in de toekomst ook in Hamburg geproduceerd wordt. Anderzijds is STILL van plan om zijn productiecapaciteit de komende jaren uit te breiden. De huidige productielijn is hier al op berekend.